Çeşitli kültürlerde zeytin, elma, üzüm gibi üstünde en çok durulan meyvelerden olan incir, “kutsal” olarak değerlendirilmiştir. İncir Meyvesi, ağacı, yaprağı ve sütüyle, mit dünyasından günümüze bütün kültürlerde varlık, yaşam, güç, verimlilik, bolluk-bereket, bilgelik, aydınlık, cinsellik gibi pek çok simgeyi karşılamıştır.
Yunan mitolojisinde incir ağacının koruyucu özelliği vardır. Efsaneye göre Zeus, babası Kronos’u mağlup ederek Anadolu’ya yerleşir, babasını tutsak alır. Büyükannesi Gaia bu duruma çok üzülür. Önceleri desteklediği Zeus ile ihtilafa düşer ve onunla savaşa girer. Fakat artık çok güçlenmiş olan Zeus yıldırımlarıyla büyükannesi Gaia’nın peşine düşer. Bunun üzerine Gaia’nın oğlu Titan Sykeus yerden bir incir ağacı çıkarır ve annesi Gaia’yı incir ağacının altında tutarak Zeus’un yıldırımlardan korur. Bir başka Yunan mitinde Syka adlı bir periye âşık olan Dionysos sarhoş olduğu bir anda bu güzel periyi incir ağacına dönüştürür. Buddha incir ağacının altında aydınlanır.
Âdem cennetten dört nesne ile çıkar; bunlardan biri incir yaprağıdır. Âdem ile Havva çıplaklıklarını incir yaprağıyla kapatırlar. Tanrı, Âdem ile Havva’ya yaprak verdiği için bu ağacı içi ve dışı yenen bir meyveye sahip olmakla ödüllendirir. Tevrat’ da, insanların mükemmelleşmesi ile incir meyvesi arasında bir benzetme yapılmıştır.
5000 yıl öncesinin Sümer yazıtlarında adı geçen incir, her zaman kutsal bir ağaç olagelmiştir. Ana tanrıça Kibele’nin ağacıdırİncir ( Yemiş). İncir tadıyla olduğu kadar insan sağlığına faydaları ile de ön plana çıkar. İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. İncirin içeriğinde bulunan bazı vitamin ve mineraller:
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- B vitaminleri
- Potasyum
- Magnezyum
- Çinko
- Bakır
- Manganez
- Demir