İncir Ekşisinin Serüveni

Ortaçağın sonları ve Rönesans dönemlerinde yaygın olan veba hastalığından korunmak için ilaç niyetine Balzamik sirke içilirdi. Balzamik sirke yalnızca bir sirke değil; kutsal sayılan bir sıvıydı. İncir Ekşisi de bir Balzamik sirke ürünüdür. Nar ekşisi kelimesine kulağımız alışkın olduğu için bizde İncir ekşisi adını koyarak akılda kalıcılığını artırmak istedik.

Her ürünün ( incir, incir pekmezi, incir sirkesi) Hem besleyici, hem koruyucu hem de dengeleyici olarak farklı özellikleri var. Bizde buradan yola çıkarak her üçünün ihtiva ettiği özellikleri bir üründe birleştirerek kullanımı kolay lezzetli ve sağlıklı bir ürüne dönüştürdük. Bu ürün yıllar önce Ege bölgemizde yaşayan ve incir üretimi ile uğraşan vatandaşlarımız (Rum ve Türk )tarafından bilinmekte ve sofralara lezzet katmak amacıyla tüketilmekte ve hatta boğaz ağrılarının hafifletilmesinde ilaç olarak kullanılmakta idi. Zaman içerisinde üretimi ve kullanımı unutuldu. İncir ekşisi bir ilaç değildir. Eskiden Ülkemizde yaşayan Rumlardan duyduğum bu ürünü araştırarak elde etme yollarını aradım. Daha sonra nasıl yapıldığını öğrenmek amacıyla gittiğim Atina’da, bu anlattıklarımı yaşlı kişilerin ağzından işittim. Örnek olarak dediler ki. Biz kış günlerinde boğazımız ağrıdığında annemiz bize günde birkaç kez incir ekşisi içirirlerdi. Eski Rumların ilaç amaçlı ürettikleri boğaz ağrısını tedavi etmekte ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak için kullandıkları ve Yunanlıların incir sosu dedikleri sika sos dur. Bahse konu ürünü araştırır iken büyük büyük babaannemizin mutfak defterinde bununla ilgili bir tarife rasgeldik. Merak edip tarife sadık kalarak elde etmeye çalıştık ve başardık. Daha sonra Yunanistan’daki dostlar ile görüşür iken bu bir nevi kışlık ilaç diye hazırlanan incir sosun aynı zamanda bir çeşit salata sosu olarak ve hatta etin üzerine sürülerek ızgara sosu olarak ta kullanıldığını öğrendik.

Türkiye’de meşhur olan nar ekşisinin kullanımına benzerliği ile bulunduğumuz MURSALLI köyünün önemli bir incir üreticisi olmasından yola çıkarak adını “İNCİR EKŞİSİ Geçmişten Gelen Tat” koyduk. Hazırlık aşamasında azar azar hazırlayarak etrafımızdaki dostlarımıza tattırıp onların da fikirlerini alarak, çeşitli yiyecekler üzerine ilave ederek çalışmalarımıza ve araştırmalarımıza devam ettik ve sonunda mükemmel sonuca ulaştık. İnanıyoruz ki ürünümüz hak ettiği yere oturacak ve Aydının geleceğinde söz sahibi olacaktır...

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir