İncir pekmezinin faydaları

Şifa kaynağı besinler arasında olduğu bilinen incir pekmezi, birçok hastalığa karşı koruyucu olmakla birlikte, hücre yenileyici maddeleri içinde barındırıyor. İncirin faydaları arasında taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. İçerisinde bulunan B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra büyük bir karbonhidrat kaynağıdır. İçeriğindeki %80’e yakın karbonhidratın tümünü glikoz ve fruktoz halinde olması ile sindirim sisteminde parçalanmadan direkt kana geçerek, enerji verir. İçerisinde potasyum, kalsiyum, demir, krom ve magnezyum gibi mineraller bulunur.

Pekmez, demir eksikliğiyle meydana gelen kansızlığa çok iyi gelir.

Bebeklerin ve çocukların gelişiminde de önemli bir rol oynar.

İştah açıcı özelliği vardır.
Kış aylarında tüketilen pekmez, soğuk algınlığına çok iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir.
Ek gıda verdiğiniz bebeklerinizin gıdalarını tatlandırmak için doğal tatlandırıcı pekmezden yararlanabilirsiniz. Böylece bebeğinizin günlük alacağı vitamin ve mineralleri karşılamış olacaktır.
Kan dolaşımını arttırarak, damar setliğini giderir.Kemikleri güçlendirir.Bağırsaklara ve mideye çok iyi gelir.Tansiyonu dengeler ve kolesterolü düşürür

Nitekim 100 gram pekmezde 1.276 kJ (305 kalori) enerji bulunuyor. Sahip olduğu çok sayıda vitamin ve mineral sayesinde, vücudumuza özellikle soğuk kış aylarında destek olur.

Günlük ihtiyacımız olan magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılıyor.

İçeriğinde yer alan doğal glikoz, doğrudan kana karışarak enerjiye dönüşüyor. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabiliyor.

  • Antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanma etkilerini azaltıyor, sigara kullanımı ve güneş ışığı gibi nedenlerle oluşan cilt sorunlarını ortadan kaldırıyor.
  • Potasyum bakımından zengin bir gıda olduğu için, kalp ve damar sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Nitekim pekmezin kalp krizini engellemede önemli bir role sahip olduğu biliniyor.
  • Hücrelerimizi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor ve yapılarının değişmesini engelliyor. Bu nedenle, çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunuyor.
  • Kalsiyum bakımından zengin olduğu için, hem kemik ve hem de sindirim sistemi sağlığına çok sayıda faydası bulunuyor. Özellikle kolon (bağırsak) kanseri riskini azalttığı biliniyor.
  • Bir çorba kaşığı pekmezin %7,5’u B6 vitamininden oluşuyor. B6 vitamini; bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hücre oluşumu, kan sağlığı ve enerji üretimi için hayati öneme sahip bir vitamin. Aynı şekilde, arterit ve romatizma ağrılarının oluşmasını da engelliyor.
  • Yağ oranı sıfır olduğu için kilo alınmasına neden olmuyor.

Pekmez Besin Değerleri.

Her 100 gram incir pekmezinde;

Enerji                    293 kilokalori

Kalsiyum      32 mg

Yağ              0 gr

Demir                    0.45 mg    

 Lif              0.21  gr

Potasyum     832 mg

Protein                  1.12gr

A Vitamini         19 IU                                                           

Sodyum             9 mg

C Vitamini        10 mg